Kay Bojesens mange fugle

Kay Bojesens mange fugle

1276
0
SHARE
Kay Bojesen Turtelduer

Kay Bojesen nåede i sin lange karriere at fremstille en lang række dyr. Vi kender alle Aben og Garderen, men flere af hans designs er først sat i produktion længe efter hans død. Baseret på gamle optegnelser, har Turtelduerne nu fået liv for første gang.

Det er Rosendahl der har rettighederne til at fremstille de populære dyr fra Kay Bojesen. Som designer var det vigtigt for ham, at fremstille legetøj der var blødt og føltes godt i hånden. Samtidig skulle det kunne holde til noget. Han skulle efter sigende have oplevet hans egen søn slide sit legetøj op, hvilket fik ham til at stille op til en legetøjskonkurrence i 1922. Han blev præmieret, og således startede hans lange virke med at skabe de dyr vi kender og elsker.

Vi skal hen i slutningen af Kay Bojesens karriere, før vi ser det første til sangfuglene. Der findes i dag en lang række af dem, og de er populære som aldrig før. De runde, genkendelige former, det naturlige materiale og det solide håndværk er aldrig gået af mode. Turtelduerne forblev i første omgang optegnelser, og blev altså først sat i produktion for ganske nylig. I naturens verden er turtelduen er en lille, undseelig fugl, der kan findes i Danmark, hvis man er meget heldig. Den er yderst sjælden. Den kendes blandt andet på sit melankolske udtryk, og ved at den danner fast parforhold gennem livet. Den er da også nævnt flere steder i litteraturen, fra Shakespeare til Biblen, som symbol på trofast kærlighed.

For Rosendahl har det været naturligt at fortsætte succesen, og heldigvis efterlader Kay Bojesen en ganske betragtelig designarv. Man må sige at det lykkedes ham, at opfylde ønsket om at skabe holdbart legetøj – også i designmæssig forstand. Hans designs er i dag blandt de mest eftertragtede, det skyldes til dels det faktum, at han aldrig ønskede naturtro gengivelser af de dyr han tegnede. Det lykkedes ham i stedet, at finde sin helt egen, genkendelige stil. Turtelduerne er en oplagt gaveidé til brylluppet, eller bare som en lille påmindelse om kærligheden.